Piroshka

Piroshka - urbanitás és hagyomány, Berlin és Budapest. A fiatal divatmárka női kollekcióit a magyar néphagyomány és népművészet inspirálja, melyben a tervező sajátos eklektikus esztétikája és stílusötvözése fejeződik ki. A tervező maga két szívvel és lélekkel rendelkezik azáltal, hogy kettős származású: Berlinben született és ott tanult, de közben gyerekkora egy meghatározó részét Magyarországon töltötte. Azóta a magyar népi kultúra, amire örökségeként tekint, elbűvölte azzal a romantikus, szentimentális szemlélettel és mesés varázslattal, mely oly messze áll az urbánus kultúrától, ami azt a Berlint jellemzi, ahol ma is él és alkot.

Piroshkában megtalálta a módját, hogy reflektálja és kezelje, amit Ő a kulturális skizofréniájának hív, mely szinte jelképes a globalizációval járó ütközésekkel a mai világban. Piroshka ideálja, hogy a hagyományos regionális textilkézművesség életben maradjon, és kooperációra bátorítson tradicionális manufaktúrákat, kézműveseket és népművészeket dizájnerekkel. Továbbá, hogy ezáltal erősödjön a regionális és vidéki termelés fenntarthatósági és ökonómiai okokból.

Piroshka egyik első kollekciójában a Kovács kékfestő család hagyományos anyagait és mintáit alkalmazta és új formában, összeállításban ötvözte. Ezt a kollekcióját finalistaként bemutathatta a “Gombold újra – divat a magyar” pályázat divatbemutatóján 2012-ben. Piroshka a legutolsó kollekcióját („Indigo Summer“) ismét a kékfestésnek dedikálta, de immár saját mintákat és dúcokat is tervezett, így a hagyományt és kézművességet modern technológiával ötvözte. A kollekciót 2015-ben a Berlini Mercedes Benz Fashionweek-en mutatta be a Berlini Magyar Nagykövetség támogatásával.

 

http://piroshka.eu/