Meyke (Molnár-Madarász Melinda)

Divattervezőként a magyar népművészet változatos tájegységeinek jellemzőit és sokszínűségét anyanyelvemként használom. A mai modern nő számára készítem variálható, haute-couture és pret-á-porte ruháimat. A tervezés során fontosnak tartom, hogy ne csupán a magyar népi viseletek díszítőművészetét, motívumkincsét vegyem át, hanem a mai design szemléletével láttassam azok felépítését, szerkezetét, értékét is.

A vidékfejlesztési támogatás segítségével a Hagyományok Háza gondozásában 2014-ben indult útjára a "Nyiss ajtót a Barkóságra" program, melynek keretén belül a Királdi Művésztanyával és a Hagyományok Házával együttműködve születtek meg a barkó kollekcióm első darabjai. Olyan hétköznapi, hordható egymással variálható, kényelmes öltözékeket vonultatunk fel, amelyekben modern módon jelenik meg a barkók autentikus viselete. Figyelemre méltó a barkó hímzésvilág pixel szerű megjelenítése, mely közel áll a modern digitális kultúránk világához.

A torockói kollekcióból alkalmi ruhák jelennek meg, melyek a 2012-es Gombold Újra pályázaton kiérdemelték a BKK különdíját és Magyarországot képviselték Washingtonban a Smithsonian Fesztiválon. A torockói viseletből főként a formavilágot, a magyar kolorit használatát, az övek díszes csatjait és a rámán varrott piros hímzésmintáit mentettem át a mai nő számára.

Kollekcióimat gyakran állítják párhuzamba Bartók és Kodály műveivel; a hasonlat túlságosan is hízelgő, de a célom azonos, hagyományunk értékeit megőrizve modernet és közérthetőt alkotni. Hiszem, hogy nekünk, magyaroknak is épp annyi szellemi kincsünk van, mint más népeknek, csak meg kell találnunk azt az utat, amely révén kellőképp tudjuk ezt közvetíteni.

Meyke idei kollekciója a barkó népviselet és hímzésvilág jegyeit hordozza. A divatbemutatón a kollekció egyes darabjai Olaszország, Eger, Tóalmás, valamint a Fölszállott a Páva műsorban már bemutatkoztak.

 

http://www.meyke.hu/